Πολύ συχνά, βλέπουμε ιστοσελίδες που όχι μόνο δεν επικοινωνούν αποτελεσματικά την πραγματική αξία των επιχειρήσεων, αλλά κάνουν και κακό στην εικόνα τους, υπονομεύοντας την προσπάθεια επίτευξης των στόχων τους.
Οι ιστοσελίδες αυτές έχουν ένα κοινό σημείο: κακό περιεχόμενο.
Ο επισκέπτης δυσκολεύεται να καταλάβει τι έχει να του προσφέρει η επιχείρηση και πώς μπορεί να οφεληθεί από αυτό. Βλέπουμε έναν κακό απαρχαιωμένο τρόπο παρουσίασης με έλλειψη ξεκάθαρων μηνυμάτων. Είναι ολοφάνερη η άγνοια (ή η αδιαφορία) για τις συνθήκες στις οποίες ο σύγχρονος καταναλωτής καταναλώνει περιεχόμενο online.
Το περιεχόμενο είναι ο κρισιμότερος παράγοντας επιτυχίας κάθε ιστοσελίδας. Κι όμως! Είναι το κομμάτι των ιστοσελίδων που παραβλέπεται περισσότερο.
Στο άρθρο αυτό, θα ενημερωθείς για τα τρία (3) απαραίτητα στάδια δημιουργίας πετυχημένων ιστοσελίδων:
- Στάδιο 1: Στρατηγική Περιεχομένου
- Στάδιο 2: Γραφιστικός Σχεδιασμός (εικαστικό)
- Στάδιο 3: Κατασκευή Ιστοσελίδας (web development)
Η πολύ μεγάλη πλειοψηφία των ιστοσελίδων ΔΕΝ ακολουθεί τη συγκεκριμένη μεθοδολογία. Ειδικότερα, προσπερνά το πρώτο στάδιο του περιεχομένου.
Αν όμως δεν γνωρίζεις εξαρχής το περιεχόμενο, πώς μπορείς να σχεδιάσεις και να κατασκευάσεις σωστά μια ιστοσελίδα; Είναι σα να προσπαθείς να χτίσεις ένα σπίτι χωρίς να έχεις κάνει τις απαραίτητες μελέτες.
Ως αποτέλεσμα, τα έργα κατασκευής των ιστοσελίδων τείνουν να ξεφεύγουν του αρχικού τους σκοπού και πλαισίου και να καθυστερεί η ολοκλήρωσή τους.
Το χειρότερο όμως είναι ότι δεν παράγουν αποτελέσματα, δηλαδή δεν φέρουν πωλήσεις. Δυστυχώς, αυτό διαπιστώνεται αργότερα, στην πράξη.
Γιατί πρέπει να έχεις μια επαγγελματική ιστοσελίδα
Η ιστοσελίδα είναι η online βιτρίνα σου. Σε πολλές περιπτώσεις, είναι η πρώτη επαφή δυνητικών πελατών με την επιχείρηση και η πρώτη εικόνα που σχηματίζουν γι’ αυτήν.
Ανεξάρτητα από το αντικείμενο στο οποίο δραστηριοποιείσαι - δηλαδή αν έχεις κάποιο φυσικό κατάστημα ή αν πουλάς υπηρεσίες - και ανεξάρτητα αν οι πελάτες σου σε βρίσκουν μέσα από το internet ή μέσω συστάσεων ή μέσω άλλων προωθητικών καναλιών, επισκέπτονται την ιστοσελίδα σου για να αποκτήσουν μια πρώτη άποψη για την επιχείρησή σου (ή απλώς για να διασταυρώσουν αυτά που έχουν ακούσει).
Το πώς παρουσιάζεσαι μέσα από την ιστοσελίδα επηρεάζει την άποψη που σχηματίζουν για την επιχείρησή σου οι δυνητικοί πελάτες σου.
Ακόμα και στις περιπτώσεις που βρίσκεις πελάτες μέσω συστάσεων, μία πειστική εικόνα της ιστοσελίδας σου ενισχύει την έξωθεν καλή μαρτυρία και αυξάνει τις πιθανότητες μετατροπής αυτών των συστάσεων σε πραγματικές πωλήσεις.
Σκοπός της ιστοσελίδας
Πριν αναλύσουμε τα τρία στάδια, θα πρέπει πρωτίστως να ξεκαθαρίσουμε τι προσδοκίες έχουμε από μια ιστοσελίδα. Ποιος είναι ο σκοπός της ιστοσελίδας που θέλεις να κατασκευάσεις;
Όλες οι επιχειρήσεις θέλουν να αυξήσουν τις πωλήσεις τους. Άρα, η ιστοσελίδα τους πρέπει να τους βοηθά στην αύξηση των πωλήσεων. Θα πρέπει να υποστηρίζει και να συμπληρώνει την προσπάθεια εύρεσης νέων πελατών καθώς και επαναληπτικών πωλήσεων προς υφιστάμενους πελάτες.
Η ιστοσελίδα θα πρέπει να πείθει και να χτίζει εμπιστοσύνη με το κοινό σου. Μην ξεχνάς ότι η εμπιστοσύνη είναι απαραίτητη προϋπόθεση πριν την πώληση. Χωρίς εμπιστοσύνη δεν υπάρχει επιχειρείν.
Πώς μπορεί όμως μια ιστοσελίδα να είναι πειστική και να χτίζει εμπιστοσύνη; Η απάντηση λέγεται Στρατηγική Περιεχομένου (θα αναφερθούμε αναλυτικότερα στη συνέχεια).
[Σχετικό άρθρο: Κάνε την ιστοσελίδα σου να πουλάει]
Η σημασία του καλού εικαστικού σε μια ιστοσελίδα
Σε κάθε ιστοσελίδα συνυπάρχουν δύο πράγματα:
- το εικαστικό (δηλαδή τα οπτικά στοιχεία, τα χρώματα και το συνολικό στήσιμο) και
- το περιεχόμενο (πρωτίστως κείμενα και φωτογραφίες)
Το καλό εικαστικό προδιαθέτει θετικά τους επισκέπτες και προσελκύει το αρχικό ενδιαφέρον τους.
Όμως, το μεγάλο λάθος που βλέπουμε συνεχώς να γίνεται, είναι ότι δίνεται υπερβολή βαρύτητα στο εικαστικό εις βάρος του περιεχομένου. Έτσι καταλήγουμε στο τελικό αποτέλεσμα που είναι ικανοποιητικό αισθητικά, αλλά όχι εμπορικά.
Το τονίζουμε αυτό: άλλο το εικαστικό (αισθητικό) και άλλο το εμπορικό. Δεν αρκεί μια ιστοσελίδα να είναι όμορφη ή υψηλής αισθητικής. Πρέπει να παράγει και πωλήσεις.
Οι πωλήσεις έρχονται με το περιεχόμενο, ειδικότερα με τα κείμενα αλλά και τις φωτογραφίες των προϊόντων (e-shops).
Συμπερασματικά, το εικαστικό είναι απολύτως χρήσιμο διότι θα προδιαθέσει και θα κεντρίσει το αρχικό ενδιαφέρον των επισκεπτών.
Όμως, αν θέλεις η ιστοσελίδα σου να κάνει πωλήσεις, να ξέρεις πως το περιεχόμενο θα πείσει τους επισκέπτες της να κάνουν το επόμενο βήμα.
Το εικαστικό προδιαθέτει, τα κείμενα πουλάνε.
Η μεθοδολογία κατασκευής πετυχημένων ιστοσελίδων που παρουσιάζουμε στη συνέχεια, ξεκινά από το περιεχόμενο.
Εφαρμόζοντας τα στάδια της μεθοδολογίας αυτής, θα είσαι σε καλύτερη θέση να προσεγγίσεις τη δημιουργία της ιστοσελίδας σου με το σωστό τρόπο, να αποφύγεις δυσάρεστες εκπλήξεις στην πορεία του έργου και να φτιάξεις μια ιστοσελίδα που δεν θα είναι απλώς όμορφη, αλλά θα πείθει τους επισκέπτες σου να κάνουν το επόμενο βήμα, είτε αυτό είναι η αγορά προϊόντων (e-shop) είτε είναι η αλληλεπίδραση με την επιχείρησή σου (μέσω συμπλήρωσης μια φόρμας επικοινωνίας, τηλεφωνικής επικοινωνίας, εγγραφής στο newsletter κλπ).
Στάδιο 1: Στρατηγική Περιεχομένου
Η Στρατηγική Περιεχομένου είναι το πρώτο και κρισιμότερο στάδιο της κατασκευής μιας πετυχημένης ιστοσελίδας. Αναφέρεται στον τρόπο παρουσίασης της επιχείρησης και των προϊόντων ή υπηρεσιών της.
Πρόκειται ουσιαστικά για τη Στρατηγική Επικοινωνίας της επιχείρησης.
Γιατί όμως η Στρατηγική Περιεχομένου είναι το κρισιμότερο στάδιο της κατασκευής ιστοσελίδων;
Έχεις ποτέ αναρωτηθεί πού πήγαν οι παλιοί παραδοσιακοί πωλητές στα φυσικά καταστήματα δεκαετίες πριν; Τότε που δεν υπήρχε το internet και ο μόνος τρόπος να ενημερωθείς ως καταναλωτής ήταν να επισκεφτείς το κατάστημα και να μιλήσεις με τον πωλητή.
Πού πήγαν οι παλιοί καλοί πωλητές; Η απάντηση είναι ότι έγιναν κείμενα στις ιστοσελίδες.
Τα λόγια των παλιών καλών πωλητών έγιναν κείμενα στις ιστοσελίδες.
Τότε, ήταν πολύ κρίσιμο για κάθε επιχείρηση να έχει καλούς πωλητές. Με τα λόγια των πωλητών, γινόντουσαν πωλήσεις.
Σήμερα, είναι εξίσου κρίσιμο για κάθε επιχείρηση να έχει τα κατάλληλα κείμενα στην ιστοσελίδα της. Με τα κείμενα της ιστοσελίδας γίνονται online πωλήσεις.
Ποιος είναι υπεύθυνος για το περιεχόμενο της ιστοσελίδας σου;
Αρμόδιος για το περιεχόμενο της ιστοσελίδας είναι αναμφίβολα το Τμήμα Marketing & Επικοινωνίας.
Ο Marketer (ή ο Υπεύθυνος Marketing) θα πρέπει - σε συνεργασία με τη Διοίκηση της επιχείρησης - να αποφασίσει τι θέλει να επικοινωνήσει και πώς να το επικοινωνήσει. Απαραίτητη προϋπόθεση αποτελεσματικής επικοινωνίας είναι η καλή γνώση του κοινού στο οποίο απευθύνεται, με έμφαση στα ποιοτικά χαρακτηριστικά αυτών (ανάγκες, προβλήματα, στόχοι, οράματα, φιλοδοξίες κλπ).
Μην ξεχνάς ότι οι αγοραστές δεν αποφασίζουν το προϊόν που θα αγοράσουν με βάση τη λογική αλλά με βάση το συναίσθημα. Η λογική απλώς ακολουθεί για να δικαιολογήσει την απόφαση που λήφθηκε με βάση το συναίσθημα.
Για το λόγο αυτό, η καλή γνώση του συναισθηματικού status του ιδανικού αγοραστή - στόχου (δηλαδή του πώς αισθάνεται σε σχέση με το προϊόν ή υπηρεσία που σκέφτεται να αγοράσει) είναι κάτι παραπάνω από απαραίτητη για να μπορέσεις να εφαρμόσεις με επιτυχία τις τεχνικές επικοινωνίας story-telling και να του μιλήσεις με τέτοιο τρόπο που θα τον αγγίξει συναισθηματικά.
Η επίκληση στο συναίσθημα είναι απαραίτητη προϋπόθεση στην επικοινωνία προς τον καταναλωτή.
Το πρώτο στάδιο λοιπόν της Στρατηγικής Περιεχομένου απαντά στο τι και πώς θέλουμε να επικοινωνήσουμε.
Οργανώνει το περιεχόμενο σε σελίδες, δηλαδή home page, master pages και λοιπές εσωτερικές σελίδες και περιλαμβάνει το sitemap (μενού και υπο-μενού) της ιστοσελίδας.
Το περιεχόμενο της κάθε σελίδας δομείται σε θεματικές ενότητες και η κάθε θεματική ενότητα εμπεριέχει τα κείμενα, τις εικόνες, τα κουμπιά προτροπής και άλλους τρόπους οπτικής επικοινωνίας.
Ιδιαίτερη σημασία έχει η πρώτη εικόνα του home page της ιστοσελίδας καθώς ο μέσος επισκέπτης αποφασίζει μέσα σε μόλις 5'' αν τον ενδιαφέρει να πλοηγηθεί περαιτέρω στην ιστοσελίδα ή να φύγει. Πρέπει η ιστοσελίδα να περνά το τεστ των 5'' απαντώντας άμεσα και ξεκάθαρα σε 3 βασικά ερωτήματα του άγνωστου επισκέπτη της.
Η Στρατηγική Περιεχομένου μιας ιστοσελίδας θα πρέπει να περιλαμβάνει:
- Οργάνωση του συνολικού περιεχομένου σε σελίδες και θεματικές ενότητες
- Κείμενα για κάθε θεματική ενότητα (τίτλοι, περιγραφές, κουμπιά προτροπής, σλόγκαν κλπ),
- Κατευθύνσεις για τη δημιουργία του οπτικού υλικού (φωτογραφίες, εικονίδια, εικονογραφήσεις και άλλα γραφιστικά στοιχεία) προς το Γραφίστα, ο οποίος θα αναλάβει το Γραφιστικό Σχεδιασμό της ιστοσελίδας (όπως περιγράφεται στη συνέχεια)
[Σχετικό άρθρο: Κάνε την ιστοσελίδα σου να πουλάει]
Στάδιο 2: Γραφιστικός Σχεδιασμός
Τα προαναφερόμενα αποτελέσματα της Στρατηγικής Περιεχομένου αποτελούν το αναγκαίο υλικό για το γραφιστικό σχεδιασμό, δηλαδή την οπτική παρουσίαση του περιεχομένου της ιστοσελίδας σου.
Στο σημείο αυτό, έχεις δύο επιλογές:
Επιλογή 1: Να βασιστείς πάνω σε κάποιο έτοιμο template
Επιλογή 2: Εξατομικευμένος Γραφιστικός Σχεδιασμός
Επιλογή 1: Να βασιστείς πάνω σε κάποιο έτοιμο template
Υπάρχουν πάρα πολλά έτοιμα templates στην αγορά σε πολύ οικονομικές τιμές. Μάλιστα, πολλά από αυτά είναι αρκετά μοντέρνα και σύγχρονα. Εκτιμούμε πως τουλάχιστον το 90% των ιστοσελίδων σχεδιάζονται στη λογική του έτοιμου template.
Εφόσον εφαρμοστούν σωστά τα υπόλοιπα στάδια, είναι αρκετά πιθανό να σε ικανοποιήσει το αποτέλεσμα αυτής της προσέγγισης.
Όμως, υπάρχει μία βασική αδυναμία.
Η δημιουργία της ιστοσελίδας πάνω σε έτοιμα templates συνεπάγεται περιορισμούς ως προς τον τρόπο παρουσίασης – έτσι όπως αυτός έχει ήδη προδιαγραφεί. Οι περιορισμοί αυτοί θα ισχύουν και αργότερα όταν πιθανότατα θα θελήσεις να προσθέσεις επιπλέον περιεχόμενο ή να τροποποιήσεις το περιεχόμενο στην ιστοσελίδα σου (καθώς το επιχειρηματικό περιβάλλον είναι πολύ δυναμικό και τα δεδομένα αλλάζουν).
Επιπλέον, το έτοιμο template που θα επιλέξεις σημαίνει πως μπορεί να έχει χρησιμοποιηθεί και για τη δημιουργία άλλων ιστοσελίδων. Αν και μπορείς να διαφοροποιηθείς ως προς τα χρώματα της ιστοσελίδας σου, τις φωτογραφίες και άλλα οπτικά στοιχεία, ωστόσο μπορεί η αισθητική της ιστοσελίδας σου να μοιάζει με άλλες, να μην είναι μοναδική.
Είναι σα να θέλεις να αγοράσεις ένα κοστούμι. Μπορείς να βρεις πολλές και καλές λύσεις σε καταστήματα έτοιμων ρούχων, μπορείς όμως να επιλέξεις να ράψεις ένα κοστούμι στα μέτρα σου.
Η επιλογή του έτοιμου template στην ιστοσελίδα σου ισοδυναμεί με την επιλογή της αγοράς του κοστουμιού σου από ένα κατάστημα έτοιμων ρούχων. Μπορεί να διαλέξεις ένα πολύ καλό κοστούμι, αλλά μπορεί να το δεις να το φοράει και κάποιος άλλος.
Η επιλογή του να ράψεις το κοστούμι στα μέτρα σου ισοδυναμεί με την επιλογή του εξατομικευμένου γραφιστικού σχεδιασμού, όπως περιγράφεται στη συνέχεια.
Επιλογή 2: Εξατομικευμένος Γραφιστικός Σχεδιασμός
Η δεύτερη επιλογή που έχεις είναι να αναθέσεις το Γραφιστικό Σχεδιασμό της ιστοσελίδας σας σε κάποιον επαγγελματία εξειδικευμένο Γραφίστα. Στην περίπτωση αυτή, μιλάμε για έναν εξατομικευμένο Γραφιστικό Σχεδιασμό.
Ο Γραφίστας είναι ο άνθρωπος που θα επιλέξει και θα επεξεργαστεί τις σωστές φωτογραφίες και τα λοιπά οπτικά στοιχεία (οπτικός μηχανισμός, χρωματότυπος, γραμματοσειρά, εικονογραφήσεις κλπ) εντός του πλαισίου που έχει ήδη τεθεί από τη Στρατηγική Περιεχομένου και τις κατευθύνσεις της.
Είναι ο άνθρωπος που θα κάνει οπτικοποιήσει την κάθε σελίδα (home page, master pages και λοιπές εσωτερικές σελίδες) και θα αναδείξει οπτικά το περιεχόμενό της.
Το βασικό πλεονέκτημα του εξατομικευμένου Γραφιστικού Σχεδιασμού είναι ότι η ιστοσελίδα σου θα αποκτήσει τη δική της ταυτότητα και θα έχει μια δική της μοναδική αισθητική. Θα έχει αυτό το «κάτι» που όταν κάποιος θα βλέπει έστω και ένα μέρος της, θα αναγνωρίζει αμέσως την ταυτότητά της και θα την ξεχωρίζει από τις υπόλοιπες. Θα έχει αυτό το «κάτι»
που θα εντυπωσιάζει και θα κεντρίζει το αρχικό ενδιαφέρον του επισκέπτη προδιαθέτοντάς τον για τα επόμενα βήματα (κατανάλωση περιεχομένου και αλληλεπίδραση με την επιχείρηση).
Κατά το στάδιο του Γραφιστικού Σχεδιασμού, o Marketer – ο οποίος έχει σχεδιάσει τη Στρατηγική Περιεχομένου – συνεργάζεται με τον Γραφίστα, του δίνει τις κατάλληλες κατευθύνσεις και το πλαίσιο στο οποίο θα πρέπει να κινηθεί, ενώ παράλληλα εποπτεύει το τελικό αποτέλεσμα.
Με τον τρόπο αυτό, διασφαλίζεται ότι η ιστοσελίδα θα επικοινωνεί αποτελεσματικά τα σωστά μηνύματα προς την αγορά, αποφεύγοντας τυχόν επικοινωνιακά λάθη ή αδυναμίες.
Ο Γραφιστικός Σχεδιασμός ολοκληρώνεται με την παραγωγή αρχείων σε μορφή .pdf (ή.jpg), τα οποία παρουσιάζουν τις σελίδες της νέας σου ιστοσελίδας, έτσι όπως ακριβώς θα φαίνονται στις οθόνες (desktops, tablets, mobiles)
Έτσι, θα γνωρίζεiς πώς ακριβώς θα φαίνεται η ιστοσελίδα σου και θα μπορείς να κάνεις αλλαγές ή βελτιώσεις, πριν ακόμα ξεκινήσει η κατασκευή της από τον developer.
Πώς να επιλέξεις τον κατάλληλο Γραφίστα
Ένα βασικό ερώτημα που θα σε απασχολήσει είναι πώς θα επιλέξεις τον κατάλληλο γραφίστα.
Δεν είναι το ίδιο ικανοί, ταλαντούχοι και δημιουργικοί όλοι οι γραφίστες. Υπάρχουν γραφίστες με μεγάλη εμπειρία στο αντικείμενο και σπουδαίες γνώσεις στον τομέα της οπτικής επικοινωνίας και άλλοι, που απλώς γνωρίζουν να χρησιμοποιούν το Photoshop και βασίζουν τη δουλειά τους σε έτοιμα γραφιστικά templates.
Ο γραφίστας που θα επιλέξεις θα πρέπει να έχει εμπειρία στο αντικείμενο του γραφιστικού σχεδιασμού ιστοσελίδων – και όχι απλά γενικότερη εμπειρία ως γραφίστας – καθώς ο γραφιστικός σχεδιασμός ιστοσελίδων προϋποθέτει επιπλέον ειδικές γνώσεις που σχετίζονται με στοιχεία λειτουργικότητας των σύγχρονων ιστοσελίδων και τη βέλτιστη εμπειρία του χρήστη (User Experience) σε σταθερές και κινητές συσκευές. Ο γραφιστικός σχεδιασμός θα πρέπει να είναι τέτοιος που να ικανοποιεί τα στοιχεία αυτά.
Σίγουρα, θα χρειαστεί να δεις δείγματα της δουλειάς του για να κρίνεις αν η ποιότητα και το ύφος της δουλειάς του, ταιριάζουν με το δικό σου στυλ, τις δικές απαιτήσεις και προσδοκίες.
Στάδιο 3: Κατασκευή ιστοσελίδας (web development)
Έχεις προσέξει ότι μέχρι στιγμής, ενώ μιλάμε για την κατασκευή μιας ιστοσελίδας, και έχουμε καλύψει τα 2/3 αυτής, δεν έχουμε αναφέρει ακόμα την εμπλοκή του developer; Αναρωτιέσαι γιατί;
Διότι πάνω απ’ όλα, η δημιουργία μιας ιστοσελίδας είναι έργο του marketing. Το Marketing είναι σε θέση να κατανοήσει μια
επιχείρηση, τα ανταγωνιστικά της πλεονεκτήματα, τα key selling points των προϊόντων της και το κοινό – στόχο στο οποίο απευθύνεται, έτσι ώστε να μπορέσει να τα παρουσιάσει και να τα επικοινωνήσει αποτελεσματικά.
Για το λόγο αυτό, το Marketing θα πρέπει να έχει τη συνολική εποπτεία του έργου της κατασκευής μιας ιστοσελίδας μέχρι την ολοκλήρωσή της, ώστε να διασφαλίσει το επιθυμητό ποιοτικό αποτέλεσμα (μέσα από το Περιεχόμενο και τον Γραφιστικό Σχεδιασμό, όπως έχουμε αναλύσει).
Λέγαμε λοιπόν πως με την ολοκλήρωση του Γραφιστικού Σχεδιασμού, ο επιχειρηματίας βλέπει πώς ακριβώς θα φαίνεται η ιστοσελίδα του σε όλες τις οθόνες.
Αφού ο επιχειρηματίας εγκρίνει το Γραφιστικό Σχεδιασμό, ξεκινά το web development της ιστοσελίδας - με άλλα λόγια, ξεκινά ο developer να γράφει τον απαραίτητο κώδικα για να φαίνεται η ιστοσελίδα στις οθόνες σε πλήρη συμφωνία με τον Γραφιστικό Σχεδιασμό.
Το νερό έχει μπει πλέον στο αυλάκι και ο developer θα κάνει τη δουλειά που ξέρει καλά - ή θα πρέπει να ξέρει καλά - για να βγει η νέα ιστοσελίδα στον αέρα.
Πλατφόρμα Κατασκευής Ιστοσελίδας
Πολλοί μας ρωτάνε σε ποια πλατφόρμα (ή αλλιώς Content Management System) είναι καλύτερο να κατασκευαστεί μια ιστοσελίδα.
Η απάντησή μας είναι ότι δεν έχει και τόση σημασία ποια πλατφόρμα θα χρησιμοποιηθεί, όσο ο developer που θα κατασκευάσει την ιστοσελίδα.
Πλην ελαχίστων ειδικών περιπτώσεων, όλες οι πλατφόρμες κάνουν τη δουλειά. Όμως, αν για παράδειγμα, γίνει σε Wordpress, ο developer θα πρέπει να γνωρίζει πολύ καλά το Wordpress. Αν γίνει σε Joomla, ο developer θα πρέπει να γνωρίζει πολύ καλά το Joomla, κ.ο.κ.
Μπορεί να υπάρχουν κάποια πλεονεκτήματα της μιας πλατφόρμας έναντι της άλλης, όμως δεν θα πρέπει να σε απασχολεί ιδιαίτερα αυτό. Όταν καλείς έναν υδραυλικό στο σπίτι σου, δεν σε νοιάζει ποια εργαλεία χρησιμοποιεί. Γιατί θα πρέπει λοιπόν να σε νοιάζει ποια online εργαλεία χρησιμοποιεί ο developer;
Εδώ όμως υπάρχει μια εξαίρεση και πρέπει να δώσεις τη δέουσα προσοχή.
Γνώμη μας είναι να μην επιλέξεις ένα γραφείο που έχει αναπτύξει το δικό του Content Management System πάνω στο οποίοα φτιάχνει τις ιστοσελίδες των πελατών του.
Όχι γιατί δεν θα κάνει σωστά τη δουλειά του αλλά γιατί η δέσμευση που θα έχεις μαζί του είναι μεγάλη. Για κάθε μελλοντική αλλαγή ή προσθήκη που θέλεις να κάνεις, θα εξαρτιέσαι από αυτόν, αφού κανείς άλλος developer δεν θα γνωρίζει τη δική του πλατφόρμα για να αναλάβει τη συντήρηση της ιστοσελίδας σου και τις μελλοντικές τροποποιήσεις.
Πρακτικά, αν δεν μείνεις ικανοποιημένος από τις υπηρεσίες του developer που επίλεξες (τόσο κατά τη διάρκεια της κατασκευής της ιστοσελίδας σου όσο και μετά) δεν θα μπορείς να τον αντικαταστήσεις. Εκτός αν αποφασίσεις να κάνεις μια καινούργια ιστοσελίδα από την αρχή...
Κατασκευή Ιστοσελίδας από το μηδέν
Υπάρχει κάτι ακόμα, πολύ σημαντικό για την επιλογή του developer, ειδικά στην περίπτωση που έχεις επιλέξει τον εξατομικευμένο Γραφιστικό Σχεδιασμό, αντί της δημιουργίας της ιστοσελίδας σας πάνω σε έτοιμα templates.
Τουλάχιστον το 90% των ιστοσελίδων που κατασκευάζονται σήμερα βασίζονται σε έτοιμα templates. Άρα, η μεγάλη πλειοψηφία των developers έχουν μάθει να κατασκευάζουν ιστοσελίδες πάνω σε έτοιμα templates.
Όμως, ο εξατομικευμένος Γραφιστικός Σχεδιασμός δεν πατά σε έτοιμα templates. Αντιθέτως, απαιτεί από τον developer να κατασκευάσει την ιστοσελίδα από το μηδέν.
Στην περίπτωση αυτή, ο βαθμός δυσκολίας είναι υψηλότερος. Απαιτείται πολύ καλή γνώση της πλατφόρμας (CMS) και των online εργαλείων που θα χρησιμοποιηθούν για την κατασκευή της ιστοσελίδας.
Επίλεξε έναν developer που έχει εμπειρία στην κατασκευή ιστοσελίδων από το μηδέν.
Δεν αρκεί να έχει γενικότερη εμπειρία στην κατασκευή ιστοσελίδων πάνω σε έτοιμα templates – όπως έχουν οι περισσότεροι – καθώς θα χρειαστεί να αναδείξει επακριβώς το κάθε στοιχείο και την κάθε λεπτομέρεια του Γραφιστικού Σχεδιασμού. Είναι δύσκολο για αυτούς που έχουν μάθει να κατασκευάζουν ιστοσελίδες σε έτοιμα templates να το πετύχουν αυτό.
Κλείνοντας, θα θέλαμε να σου επιστήσουμε την προσοχή σε δύο ακόμη σημεία:
Ιδιοκτησία του domain
Φρόντισε να αγοράσεις εσύ το domain της ιστοσελίδας σου και όχι ο developer. Το domain είναι το κλειδί της ιστοσελίδας σου, και θα πρέπει εσύ - και μόνο εσύ - να είσαι ο ιδιοκτήτης του. Μπορείς πολύ εύκολα να ελέγξεις τη διαθεσιμότητα οποιουδήποτε domain και να προβείς online στην αγορά του από κάποιον καταχωρητή domain της επιλογής σας. Αναφέρουμε ενδεικτικά δύο εξ’ αυτών:
Papaki
Multihosting
Εναλλακτικά, αν δεν θέλεις να ασχολείσαι με αυτά, και επιμένεις να το κάνει ο developer σου, φρόντισε ώστε να αγοράσει το domain στο δικό σου όνομα. Σε κάθε περίπτωση, εσύ πρέπει να είσαι ο ιδιοκτήτης.
Ιδιοκτησία της ιστοσελίδας
Φρόντισε ώστε το συμφωνητικό που θα υπογράψεις με τον developer να αναφέρει ρητά ότι με την ολοκλήρωση του έργου, η ιδιοκτησία της νέας ιστοσελίδας θα ανήκει στην επιχείρησή σου και θα έχεις την πλήρη κυριότητά της, ότι θα μπορείς να ζητήσεις τα αρχεία της ιστοσελίδας σου για οποιαδήποτε μελλοντική χρήση, ότι θα μπορείς να την εγκαταστήσεις σε οποιαδήποτε εταιρία φιλοξενίας επιθυμείς, και να την συντηρείς με προγραμματιστή – developer της δικής σου επιλογής.
Δυστυχώς, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με περιπτώσεις όπου τα δύο προαναφερόμενα σημεία δεν είχαν εξασφαλιστεί, με απρόβλεπτες και δυσάρεστες συνέπειες για τον επιχειρηματία.
Προνόησε λοιπόν για να έχετε το κεφάλι σου ήσυχο.
Κόστος Ιστοσελίδας
Αν αναρωτιέσαι για το κόστος δημιουργίας μιας ιστοσελίδας με τα 3 προαναφερόμενα Στάδια και την εμπλοκή των αντίστοιχων εξειδικευμένων επαγγελματιών, σίγουρα, δεν είναι η πιο οικονομική λύση.
Όμως, για να αξιολογήσεις σωστά το κόστος, θα πρέπει να αναρωτηθείς: πόσο θα άξιζε να έχεις μια ιστοσελίδα, η οποία να επικοινωνεί αποτελεσματικά τα σωστά μηνύματα και να πείθει τους επισκέπτες της να προχωρήσουν στο επόμενο βήμα άμεσα ή αργότερα όταν θα είναι έτοιμοι να αγοράσουν;
Πόσο θα έξιζε να έχεις μια ιστοσελίδα που πουλάει και σου φέρνει έσοδα;
Αν ήδη διαθέτεις μια ιστοσελίδα και θέλεις να βελτιώσεις το περιεχόμενό της, ζήτησε έναν δωρεάν έλεγχο περιεχομένου.
Αν δεν διαθέτεις ιστοσελίδα και θέλεις να δημιουργήσεις μια νέα ιστοσελίδα με Στρατηγική Περιεχομένου ώστε να σου φέρνει πωλήσεις ή δυνητικούς πελάτες, επικοινώνησε μαζί μας.
[Σχετικό άρθρο: Κάνε την ιστοσελίδα σου να πουλάει]